13 ian. 2013

Acordul de mediere te scapa de proces

      15 februarie 2013 marcheaza un pas important in procesul de reformare a Justitiei. Din aceasta zi, oricine isi cauta dreptatea in instanta trebuie sa treaca mai intai prin biroul unui mediator, unde va fi informat despre avantajele pe care le ofera procedura medierii fata de un proces clasic in instanta. De la 1 august, refuzul participarii la sedinta de informare are si o sanctiune serioasa: cererea de chemare in judecata nu va fi admisa decat in conditiile in care reclamantul ii prezinta judecatorului dovada ca a participat aceasta prima etapa a procedurii de mediere.

Medierea le ofera oamenilor posibilitatea de a-si rezolva conflictele intr-o alta maniera decat o presupune varianta judecatii: discret, civilizat, rapid, cu bani mai putini si mult mai avantajos pentru oricare dintre partile aflate in conflict, indiferent ca e vorba de reclamant sau de parat.
In etapa de informare, la care obliga legea, persoanele care sunt pe cale de a intenta un proces, precum si cele care urmeaza sa fie chemate in judecata vor discuta, in detaliu, impreuna cu mediatorul despre fiecare din aceste aspecte.

Miza parcurgerii etapei de informare o reprezinta incheierea acordului de mediere, la care se poate ajunge daca partile accepta medierea. In ciuda a ceea ce tind sa creada cei mai multi care aud cuvantul mediere, personal consider ca a apela la mediere nu inseamna neaparat dorinta de impacare si nici obligatia de impacare. Sunt situatii in care acest lucru este imposibil. Conflictele grave, situatiile de viata complicate nu pot avea intotdeauna drept deznodamant o strangere de mana. In consecinta, a accepta medierea reprezinta, in primul si primul rand, a alege drumul cel mai scurt, cel mai ieftin si cel mai comod catre solutia pe care speri sa o obtii de la judecator indiferent de care parte a baricadei te afli. Iar pentru asta trebuie sa intri pe usa mediatorului potrivit, capabil sa te ajute sa iei cea mai buna decizie.

Am tinut mult sa fac aceasta precizare pentru ca nu de putine ori am intalnit persoane, victime ale unor situatii la limita penalului (violenta fizica, in special) care au respins categoric ideea medierii in momentul in care li s-a pomenit de „pastrarea bunelor relatii”. Ei, ca si oricine considera ca instanta de judecata este unica solutie, trebuie sa stie ca medierea garanteaza in primul rand eliminarea oricarui risc de a pierde ani de zile pe holurile tribunalelor si, de ce nu, de a „muri cu dreptatea in mana”. Pentru ca, prin acordul de mediere, orice instanta iti va da dreptatea pe care singur ai ales-o. 

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Sunt salariat intro institutie publica si ma aflu intrun litigiu cu angajatorul.Doresc sa stiu daca va ocupati si de litigiile de munca. Multumesc si succes !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Domeniul litigiilor de munca intra partial in sfera medierii. Pot face obiectul medierii doar litigiile izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca in cazul in care partile pot dispune de respectivele drepturi. Daca va incadrati in sfera acestui tip de conflict, va rog sa ma contactati.

      Ștergere